Expro-profit

Els dilluns de carnaval tenen, a Reus, olor de carn, de fum; de carn a la brasa. Una flaire que anuncia per tot el centre de la ciutat l'Expro/Profit, la jornada gastronòmica que any rere any és un dels actes amb més participació del carnaval reusenc. 


La tradició catalana marca que hi ha un dia durant la festa de Carnaval que es dedica a fer un àpat comunitari, autoorganitzat pels mateixos carnavaleros. En moltes poblacions, aquest és dia de ranxos, escudelles i altres suculentes menges servides en grans perols el Dimarts de Carnaval, just abans de la sentència, mort i enterrament del Carnestoltes. A Reus, en canvi, aquest àpat multitudinari a l'aire lliure es fa el Dilluns de Carnaval. 

La primera vegada que es va celebrar l'Exproprofit va ser l'any següent de recuperar-se el Carnaval a Reus, quan la colla Farts d'Olla va instal·lar el seu emblemàtic furgó i servir les seves famoses clotxes. Des d'aleshores, i fins avui, la colla ha anat veient com altres colles s'han anat afegint a aquesta celebració gastronòmica. 

Tot i que en un principi es tractava d'un esmorzar popular organitzat per les colles de carnaval, amb el temps s'ha anat convertint en esmorzar dinar. 
Cada colla de Carnaval cuina un plat diferent, i la nostra tot i que varem començar, al 1985, donant productes cedits per fer publicitat «xoriço Pamplonica, tequila, galetes amb mermelada, rom cremat» va ser al 1989, quant el Pep Estopá va construir una planxa industrial i ens varem especialitzar amb els frankfurts.


Fotos
En tants anys d'Expro-Profit, hi han hagut multitud d'anècdotes, de les mes sonades destaquen la del any que al migdia ens vam quedar sense pa. Vam començar a fer càbales per veure que havia passat; «ens han estafat amb el pa!, que no que son de confiança!, dons hem portat mes frankfurts  contem els frankfurts que hi van a cada caixa!, no n'hi ha cap de igual, anem al banc per veure els ingressos que s'han fet per saber quants s'han venut! el normal de sempre» total que anem per totes les fleques del voltant per comprar tot el pa possible per acabar amb els frankfurts i després ja ho esbrinarien. Passa el dia i es hora de recollir, i, amb aquestes que arriba el Mariano amb el cotxe per carregar els seus trastos i al obrir el maleter ¡per deu, un sac sencer de pa!. Amb les presses s'havia quedat oblidat al cotxe. ¡Després de totes les càbales permutes i combinacions que es van arribar a fer aquell dia, a ningú no se li va ocórrer la més senzilla!
Un altre any, a la gent de Pannino se'ls va oblidar treure els frackfurts  del congelador i aquell dia varem tenir una feinada de por per coure'ls. O l'any que va ploure el dilluns i no es van vendre ni la meitat dels frankfurts per el que la calçotada de la colla es va convertir en "frankfurada".  

La ressaca que queda després de tres dies intensos de carnaval, a Reus, es fa passar amb encara més excessos. Les temptadores olors que se senten durant tot el matí pel centre de la ciutat aconsegueixen que absolutament ningú pugui estar-se de fer una visita a la “Fira Catalana de la Consumició”. I és que malgrat ser dia laborable a Reus, molts reusencs i reusenques s'acosten, un moment o altre d'aquest matí, a la plaça. La jornada gastronòmica ajuda les colles a finançar la despesa de la festa, les disfresses i les carrosses, i, alhora, dóna vida al dilluns. 

Si trencar la normalitat és una de les principals característiques del carnaval, l'Expro/Profit és un dels exemples més clars d'aquest esperit. És l'únic dia de l'any en què a la plaça de Prim es viu un ambient com aquest. 


Sens dubte, després de la rua de lluïment de dissabte, és l'acte més concorregut del carnaval reusenc.