Xorrada pelacanyes

Aquesta tradició, batejada amb el nom de "A Tarragona manxen i a Reus enganxen", va començar com una juguesca. 

El Diumenge anterior al Dijous Gras de l'any 1998, la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval, va portar a un centenar de romans reusencs, encapçalats per el General Prim, fins el circ romà de Tàrraco. L'objectiu va ser donar el seu suport a la candidatura de Tarragona a ser nomenada patrimoni de la humanitat. Aquí es crea un «flirteig» satíric entre Tarragona i Reus, que cada any té lloc alternativament en una o altra població.

Depenent de la perspectiva des d'on es miri, Tarragona és una «barriada ganxeta» de Reus, o «Gueus» és un barri de la «perifèria» de Tarragona. La rivalitat entre les dues capitals és irreconciliable. Entre broma i punyalada, les comparses serveixen per dir allò que tots tenim al cap, però que no ho fem en veu alta per no ser acusats de políticament incorrectes. 

La visita sol acabar amb un dinar de germanor, que un cop l'any no fa mal.

Tot i que la nostra Colla ha anat participant en totes les edicions, es a partir del 2004, que pren part activa en el desenvolupament de l'acte fins el 2009, any que tocava la pujada tarragonina i que es va suspendre per part de la regidoria de Cultura de Tarragona degut al cost econòmic que suposava l'activitat i el “poc ressò”  i la “pèrdua de frescor” que la trobada havia obtingut en els darrers anys.


Al 1999, un centenar de tarragonins pugen a Reus a disputar una regata al "Riu Reu".



Al 2000 els carnavaleros de Reus es desplacen a Tarragona per protagonitzar el "Responsori Pelacanyes". Solemnes, vestits de blanc i formant una processó de "Penitents", els "ganxets” demanen diners als "pelacanyes" pel Carnaval.

Al 2001, més de 150 insignes carnavaleros de Tarragona es van vestir de gala per acostar-se a Reus, «aquest llogaret de Vila-seca», i «fer-li l'honor» de nomenar «els collons del cavall del general Prim» com «catorzè monument de la Gran Tarraco Immortal Patrimoni de la Humanitat». Un "armat" es va encarregar de pujar al monument per certificar que "les parts" del cavall són des d'ara patrimoni de la humanitat. 

Al 2002 tocava a la plaça de la Font del "barri marítim". El Consorci del Camp, el patrimoni de la humanitat; l'any Gaudí, el "aeroport internacional Tarragona-Constantí", la junta del Nàstic, «també coneguda com “aquí farem uns adossats”», o l'estació internacional de l'AVE, van ser alguns dels blancs de Sa Majestat Imperatorial Carnestoltes XXI de Tarragona i del Felip II de la Federació reusenca d'Associacions de Carnaval .

Al 2003 el torn de ciutat "patidora" li va tocar a Reus. Aprofitant la proximitat al 23-F, dos autobusos de comparses es van traslladar ahir des de Tarragona a la plaça del Mercadal, disposats a ocupar el que anomenen un «llogarret», amb l'ajuda del tinent coronel Tejero. Reus es tomada i declarada per l'emissari de la seva Majestat Imperatorial, Juanmi I el Conqueridor, nou barri de la "indiscutible" capital.
Però l'acte estel·lar de la invasió va ser l'emocionant derbi Nàstic-Deportiu enmig d' la plaça Mercadal. Els grana no van tenir pietat, i la comèdia va acabar en tretze a zero.

Al 2004 tocava la visita dels "ganxets" a la plaça de la Font que es va convertir en una improvisada arena per acollir la correguda de dos toreros encarnats per els alcaldes Lluís Miquel Pérez i Joan Miquel Nadal. Les colles de Reus van visitar la ciutat vestides de toreros i Folklòriques i van oferir als “pelacanyes” la seva nova bandera: les quatre barres onejants amb la rosa de Reus a sobre.

Al 2005,  fora de programa, a primera hora del matí i amb traïdoria, una quinzena d'incondicionals tarragonins pertanyents a la comparsa de l'Emissari van fer de les seves. Vestits amb americanes amb “la bandera onejant” es van passejar per tot Reus fent sonar les gralles i fotografiant-se per després donar-ne constància davant de l’IMAC, la casa de l'alcalde, la plaça Prim, i fent una tronada a la Mercadal. Entonant una xaranga satírica amb molts fronts oberts. al son de la música de Yellow submarine, dels Beatles, «Tarragona és la capital, és lo natural, ho mana el Nadal.»

Al 2006, van ser les comparses de Reus les que van desplaçar-se fins a Tarragona per cantar-los la canya. La punta de llança dels visitants va ser l'esllevissada de la part de muralla romana de Tarragona. Les brigades ganxetes van fer la seva entrada a la plaça de la Font de Tarragona armats amb maons, pics i pales i dirigits per Antoni Gaudí. L'objectiu era reconstruir la part de la muralla que va caure feia tres mesos i que feia que no sigues visitable el passeig Arqueològic.

Al 2007, les colles de carnaval de la capital del Baix Camp amb un acte de gran esforç, es van vestir amb la samarreta del “Gimnástico”, i anaven en processó a demanar a la Misericòrdia, la seva patrona, que salvés el "Gimnàstico" de Tarragona del descens a segona. El mossèn del "Gimnástico" va prometre a la patrona, entre altres coses, que si salvava el club grana acceptarien que Reus fos la capital del Camp tarragoní; que es quedarien amb el regidor de cultura de Reus, el senyor Filella; que canviarien l'Aregio com a alcalde pel Pellicer. Tot i així, la Misericòrdia no va accedir a les súpliques, i a continuació va sonar l'himne del Reus Esportiu.
En canvi, els tarragonins van optar per fer una paròdia sobre l'AVE, fent veure que el tren arribava a «l'important barri» de Reus.

Al 2008, els “guiris” de Reus fan una visita turística a la Tarragona més “juantxi”. Amb barret i bermudes, van arribar a Tarragona, amb l'agència de viatges Muntabaixa Creuers de Reus. La primera visita va ser a la catedral i a la Part Alta, i finalment van anar a parar a la plaça de la Font, on una colla de juantxis tarragonins, amb un Elvis de president, els esperaven amb els braços oberts.